KALORYMETR
Zastosowanie
Służy do wyznaczenia:
-ciepła właściwego cieczy, ciała stałego
-ciepła topnienia lodu
-ciepła parowania wody w temperaturze wrzenia
Budowa i zasada działania
Kalorymetr cieczowy składa się z naczynia metalowego, do którego wlewa się odważoną ilość wody. Do naczynia wprowadzony jest termometr oraz mieszadełko. Aby zmniejszyć wymianę ciepła z otoczeniem, występującą zawsze gdy istnieje różnica temperatur pomiędzy kalorymetrem a otoczeniem, izolujemy kalorymetr stawiając go na źle przewodzących ciepło nóżkach. Zewnętrzna powierzchnia kalorymetru jest posrebrzona i wypolerowana ma to na celu zmniejszenie szybkości stygnięcia kalorymetru. Kalorymetr dodatkowo umieszczony jest w osłonie cieplnej, zmniejszającej szybkość ostygania. Osłona jest to naczynie o podwójnych ściankach, wypełnione wodą o temperaturze otoczenia.
Uwaga!
1.Częstym błędem jest ważenie kalorymetru wraz z osłoną termiczna.
2.Przyrząd niestosowany w szkołach, zamiast niego stosuje się styropianowe kubki