KALORYMETR

Zastosowanie

Służy do wyznaczenia:

-ciepła właściwego cieczy, ciała stałego

-ciepła topnienia lodu

-ciepła parowania wody w temperaturze wrzenia

Budowa i zasada działania

Kalorymetr cieczowy składa się z naczynia metalowego, do którego wlewa się odważoną ilość wody. Do naczynia wprowadzony jest termometr oraz mieszadełko. Aby zmniejszyć wymianę ciepła z otoczeniem, występującą zawsze gdy istnieje różnica temperatur pomiędzy kalorymetrem a otoczeniem, izolujemy kalorymetr stawiając go na źle przewodzących ciepło nóżkach. Zewnętrzna powierzchnia kalorymetru jest posrebrzona i wypolerowana ma to na celu zmniejszenie szybkości stygnięcia kalorymetru. Kalorymetr dodatkowo umieszczony jest w osłonie cieplnej, zmniejszającej szybkość ostygania. Osłona jest to naczynie o podwójnych ściankach, wypełnione wodą o temperaturze otoczenia.

 

 

Uwaga!

1.Częstym błędem jest ważenie kalorymetru wraz z osłoną termiczna.

2.Przyrząd niestosowany w szkołach, zamiast niego stosuje się styropianowe kubki

 

Więcej...